czwartek, 26 czerwca 2014

Kasza jaglana z jagodami



Kto lubi mufiny jagodowe? Ten na pewno polubi kaszę jaglaną z jagodami. To bardzo zdrowa alternatywa dla owsianki, idealna na chłodniejszy ranek. Można zabrać w pojemniczku do pracy jako przekąskę czy drugie śniadanie.

Składniki:

  • Kasza jaglana – pół szklanki
  • Garść jagód
  • Dwie łyżki brązowego cukru albo łagodnego miodu
  • Szczypta soli
  • Parę kropel oliwy
  • Łyżka masła

Rozgrzewamy odrobinę oliwy w rondelku. Wrzucamy kaszę i prażymy przez chwilę, aż zrobi się sucha. Następnie zalewamy szklanka wody. Dodajemy szczyptę soli, cukier (lub miód) przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie się większość wody – około 10 min. Następnie wsypujemy jagody i jeszcze przez chwilę gotujemy pod przykryciem. Po czym dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy trzymając na małym ogniu, przekładamy do miseczki I kasza gotowa. Smakuje jak mufiny jagodowe. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz