środa, 15 października 2014

Oswojony bakłażan - z kolendrą i mieszanką sałat



Oto owoc niezapomnianej i przesympatycznej współpracy Runaddict z uroczą Sylwią Wiesenberg, podczas Zdrowych warsztatów kulinarnych Fit&Easy.
 

 Składniki:
  • 6 średnich bakłażanów
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 1 mała ostra papryka chilli
  • 20 g pasty sezamowej (tahini)
  • 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy
  • 1 doniczka kolendry
  • Sól morska i  świeżo zmielony pieprz do smaku
  • Kmin rzymski

Bakłażany myjemy i kroimy w większą kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy bakłażana, czosnek, pastę sezamową, kmin rzymski, drobno pokrojoną papryczkę (zamiast kminu i papryczki może być harisa). Dusimy wszystko, aż bakłażan będzie bardzo miękki. Może się nawet rozpadać. I cały czas śmiało dolewamy oliwy, jeśli nasz bakłażan tego potrzebuje. 


Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekana kolendrę, sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze około 20 min. Gotowe bakłażany wykładamy na świeże liście sałaty, posypujemy świeżą kolendrą. Możemy też podawać na zimno w formie chutney z ulubionym pieczywem.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz