Oto owoc niezapomnianej i przesympatycznej współpracy Runaddict z uroczą Sylwią Wiesenberg, podczas Zdrowych warsztatów kulinarnych Fit&Easy.
- 6 średnich bakłażanów
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- 1 mała ostra papryka chilli
- 20 g pasty sezamowej (tahini)
- 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy
- 1 doniczka kolendry
- Sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- Kmin rzymski
Bakłażany myjemy i kroimy w większą kostkę. W głębokim
garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy bakłażana, czosnek, pastę sezamową, kmin
rzymski, drobno pokrojoną papryczkę (zamiast kminu i papryczki może być harisa).
Dusimy wszystko, aż bakłażan będzie bardzo miękki. Może się nawet rozpadać. I
cały czas śmiało dolewamy oliwy, jeśli nasz bakłażan tego potrzebuje.
Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekana kolendrę, sól
i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze około 20 min. Gotowe bakłażany wykładamy na
świeże liście sałaty, posypujemy świeżą kolendrą. Możemy też podawać na zimno w
formie chutney z ulubionym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz