Kto lubi mufiny jagodowe? Ten na pewno polubi kaszę jaglaną z jagodami. To bardzo zdrowa alternatywa dla owsianki, idealna na chłodniejszy ranek. Można zabrać w pojemniczku do pracy jako przekąskę czy drugie śniadanie.
Składniki:
- Kasza jaglana – pół szklanki
- Garść jagód
- Dwie łyżki brązowego cukru albo łagodnego miodu
- Szczypta soli
- Parę kropel oliwy
- Łyżka masła
Rozgrzewamy odrobinę oliwy w
rondelku. Wrzucamy kaszę i prażymy przez chwilę, aż zrobi się sucha. Następnie
zalewamy szklanka wody. Dodajemy szczyptę soli, cukier (lub miód) przykrywamy i gotujemy
na małym ogniu, aż wchłonie się większość wody – około 10 min. Następnie wsypujemy
jagody i jeszcze przez chwilę gotujemy pod przykryciem. Po czym dodajemy łyżeczkę
masła, mieszamy trzymając na małym ogniu, przekładamy do miseczki
I kasza gotowa. Smakuje jak mufiny jagodowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz